...MŮJ DRUHÝ BLOG, NEJEN O TOM CO NÁM CHUTNÁ

Říjen 2017

Jaro, léto i podzim...

19. října 2017 v 19:04 | Vlasta |  Příroda
Krásný večer vám přeji! Pořád se nemůžu nabažit Tereziánského léta. Včera si sice dalo pauzu a i dneska dopoledne to na sluníčko vůbec nevypadalo, ale hurá, zpráce domů už jsem jela za krásného počasí.
No a divíte se nadpisu článku? Takže takhle. Před měsícem jsem konečně vysadila z truhlíků jarní primulky a ony to nějak špatně pochopily, jedna je v plném květu a ostatní jsou plné poupat a i salát se má k světu. Tak to je ta jarní část mé zahrady.


Fuchsie si daly po letních tropech pauzu a teď takhle krásně nakvetly, škoda, že té krásy bude už brzo konec.



No a i tyhle fotky jsou z dnešního odpoledne. Barvy a zase barvy...







Už jsem se bála...

15. října 2017 v 9:24 | Vlasta |  Příroda
...že letos ani nepřijde, ale je tu. Krásný sluníčkový barevný podzim tak jak ho mám ráda. Včerejší desetikilometrový výšlap přes kopec stál za to. Fotky kýč jak bič, tohle umí jenom podzim! Užívejte si krásných dnů a barev ze kterých oči přecházejí!













A po procházce kafíčko a dýňové muffiny...dobrota Usmívající se


Šípková...

8. října 2017 v 17:43 | Vlasta |  Receptíky
Když jsme jezdili do Chorvatska ujížděli jsme tam na šípkové marmeládě. Kupovali jsme si ji i domu a já si vždycky říkala, až jednou budu mít čas a budou šípky musím ji vyzkoušet. Šípků bylo jiné roky určitě víc než letos, ale nějak jsem se nemohla odhodlat až teď. Nastudovala jsem na internetu několik receptů a zjistila, že to není zas až tak složitý proces, včera jsme natrhali šípky, ještě večer jsem je okrájela a dneska ráno se vařilo.


Šípkům je potřeba odkrájet stopky a bubáky a pořádně je vyprat. Pak se zalijou vodou a vaří asi půl hodiny až změknou.


Uvařené šípky i s vodou jsem rozmačkala šťouchadlem na brambory až vznikla hustá kaše a pak přišel na řadu odšťavňovač.


Vzali jsme to na dvakrát a z cca 2 kil syrových šípků jsem měla 1,5 kila protlaku



Protlak jsem nalila do hrnce, přidala 600g cukru smíchaných s jedním pektogelem a asi 10 minut od začátku varu povařila. Nakonec jsem přidala šťávu z 1 citrónu a dvě lžíce rumu. Nalila do skleniček a 20 minut sterilovala.
Z téhle várky mám 11 skleniček od jogurtu výborné marnelády. Je trochu jiná než ta šizená nastavovaná řepou, ale je výborná, možná by toho citrónu snesla i víc, tak někdy příště Usmívající se




Prvního října

1. října 2017 v 19:01 | Vlasta |  Mišmaš
Jó pěkné to bylo, čtyři dny volna a počasí jak z katalogu Úžasný Stihli jsme očesat většinu jablek, nějaké ty podzimní práce na zahradě, nasbírat a nasušit něco hub i posedět s přáteli. Jen na foťák jsem celou dobu ani nepomyslela, až dneska ráno když jsem byla vypustit Damiána na zahradu jsem se vrátila pro foťák, protože sluníčko dělalo divy.




...tříbarevná chryzantéma vykvetla do krásy...


...no a tenhle pohled mě asi neomrzí dlouho...


...a potom hurá do lesa, něco jsme našli a už mám i usušeno Usmívající se...



Přeji vám pohodový říjen!