...MŮJ DRUHÝ BLOG, NEJEN O TOM CO NÁM CHUTNÁ

Znáte ačokču?

9. července 2015 v 19:18 | Vlasta |  Zahrádka
Ačokča je jednoletá popínavá rostlina, která pochází z Ameriky. Já jí pěstuji druhý rok. Plody se konzumují buď v syrovém stavu, anebo se dají různě nakládat, nebo připravovat v teplé i studené kuchyni.
Syrové plody obsahují velké množství vitamínu C, B1, B2, hořčiny a betakaroten. Blahodárně prý působí proti cukrovce a snižuje hladinu cholesterolu. Mladé plody se konzumují celé, u starších se musí nejdřív odstranit tvrdá černá semena.






První sklizeň letošních plodů



Včera jsem trochu zavařovala. První okurky a pár skleniček ačokči.


Před pár dny pekelné tropy a včera a dneska je to venku pomalu na čepici. Včerejší déšť vylákal před sluníčkem poschovávané slimáky a ti se mi pěkně pustili do bílé hortenzie. Tak aspoň fotku před slimáčí invazí...





Mějte se krásně a užívejte plnými doušky léto, které se má zase brzo vrátit!
 


Komentáře

1 Sasha Sasha | Web | 9. července 2015 v 19:26 | Reagovat

Fuuu o tomto som nikdy nepocula zaujiimavee

2 Jitka Jitka | E-mail | Web | 9. července 2015 v 19:32 | Reagovat

Ochutnala jsem ji. Přivezla nám ji švagrová z jihu Moravy. Myslela jsem si, že to chce teplé krajiny. Pěstuje se to nejspíš ze semene a jen dotaz.Dají se u nás sehnat? :-)

3 Hana Hávová Hana Hávová | 9. července 2015 v 19:38 | Reagovat

Semena ačokči jsem dostala od jedné pacientky i s návodem na pěstování. Prý pěstuje ačokču venku, sází přímo na záhon a z pár rostlin zásobuje půlku vesnice a ještě má spoustu plodů na zavařování. Nechtělo se mi věřit, že pod Ještědem, na úpatí Jizerek se dá tropická rostlina takhle pěstovat venku a přímo sázet na záhon. Vysela jsem si semena v půlce dubna do květináčků a dala na slunečné okno.
Vyrostly mi asi 4 rostlinky ( z původně asi 7 semen ) a z těch 4 přežily 2. Pnuly se za světlem. Koncem května jsem je vysadila na teplé slunečné místo k opoře a čekala, že mi vyroste houští. Bohužel nevyrostlo. Rostlinky přestaly úplně růst, sice se zdálo, že by chtěly kvést, ale z takových zákrsků by stejně nic nebylo. Nakonec jsem je zlikvidovala, začaly usychat. Tak nevím, kde jsem udělala chybu. :-(

4 Vlasta Vlasta | E-mail | Web | 9. července 2015 v 19:49 | Reagovat

[2]: Jitko, semena loni od někud přinesla mamka. Nechali jsme pár plodů na semeno a letošní rostliny už jsou z nich. Sela jsem je asi v polovině března a po zmrzlých vysadila na záhon párkrát přihnojila a je to tedy pěkná divočina :-D

[3]: Hani, to je divné. Pěstuji ji stejně jako ty, akorát jsem asi dříve vysévala. Naše nadmořská výška je 520 m a zahrada ve studené kotlině u potoka. Mám ji nasázenou normálně na záhoně a už to je skoro neproniknutelné houští!

5 Šárka Šárka | 9. července 2015 v 20:06 | Reagovat

Ahoj Vlastí! :-)
Tak to slyším a vidím úplně poprvé! :-)
A jakou mají chuť? Dá se to k něčemu přirovnat? Vypadá to ale parádně. :-)
Koukám, že máš skvělou úrodu! :-)
A hortenzie ti teda dělají parádu! Zatrolení slimáci. ;-)

6 Vlasta Vlasta | E-mail | Web | 9. července 2015 v 20:15 | Reagovat

[5]: Šárko, chutná tak trochu jako hrášek s malým nádechem papriky. Nám chutnají nakládané jako okurky ve sladkokyselém nálevu. Loni jsme jich měli málo, ale letos to vypadá na slušnou úrodu, tak vyzkouším i jiné úpravy a určitě podám zprávu :-)

7 Hanka Hanka | E-mail | Web | 9. července 2015 v 21:25 | Reagovat

Slyšela jsem o ní, ale neznám ji, Vlasti.
Ačokča vypadá moc pěkně a máš dobrou sklizeň.
Zajímalo by mě, jak chutná. :-)
Vidím, že jsi to už napsala Šárce, jenže to není ono. ;-)  :-)
Přeji hezký večer. :-)

8 Vlasta Vlasta | E-mail | Web | 9. července 2015 v 21:33 | Reagovat

[7]: Hani, tak to jedině že bys přijela ochutnat :-)

9 intuice intuice | E-mail | Web | 9. července 2015 v 22:54 | Reagovat

Tak to neznám, taky bych ráda ochutnala! :-)

10 Hana Hávová Hana Hávová | Web | 9. července 2015 v 22:56 | Reagovat

[5]: Šári, dostala jsem ochutnat a chutná mi to jako okurka s bílou paprikou dohromady. Tedy to za syrova, nakládanou jsem ji nejedla, ale prý se trochu chutí podobá kyselým okurkám. :-)

11 Hana Hávová Hana Hávová | Web | 9. července 2015 v 23:02 | Reagovat

[4]: Dřív? Já myslela, že jsem si ji vysela moc brzy. Táhla se mi za sluníčkem a už jsem měla o ni strach, že mi chcípne už v tom květináči. Myslíš, že bys mi poslat pár semen, až ti dozraje.Adresu bych ti poslala. Zkusila bych to příští rok znova.
Nevím, jestli tu pacientku, co mi dala semínka ještě uvidím. Byla na tom dost špatně, vlastně ani nevím, zda ještě žije. :-(
Prosííím. :-)

12 Hana Hávová Hana Hávová | Web | 9. července 2015 v 23:06 | Reagovat

[11]: Jsme o dost níž než vy. Naše nadmořská výška je asi 350 n/m a mám zahradu na jih. Skoro celý den je na slunci. Teď už navíc máme hotovou protihlukovou zeď, tudíž předpokládám, že zde bude ještě tepleji a asi se i změní mikroklima zahrady. :-)

13 Hanka Hanka | E-mail | Web | 10. července 2015 v 19:52 | Reagovat

[8]: No jo, Vlasti, jinak to nepůjde! ;-)  :-D

14 Eva Pavlovcová Eva Pavlovcová | 11. července 2015 v 6:55 | Reagovat

Ahojky Vlasti,
super úroda.
Já jsem ji ochutnala poprvé před rokem a upřímně mi tedy nechutná. Jedla jsem jí pouze v syrovém stavu.
Krásné dny. Eva

15 Werri Werri | E-mail | Web | 11. července 2015 v 13:13 | Reagovat

Vlasti vůbec to neznám. Vypadá zajímavě a když čtu jak chutná, musí být velice zvláštní. :-)

16 Růža Růža | E-mail | Web | 11. července 2015 v 21:23 | Reagovat

Také jsem o této rostlince slyšela, ale neochutnala a přiznám se, že raději bych ty okurky. Hortensie kvete krásně. Se slimáky je to potíž, rodiče naší snachy si letos pořídili kačenky, jmenují se běžec indický a ty by je měli likvidovat. Tak uvidíme, jestli to pomůže. :-)

17 Jana Jana | E-mail | Web | 11. července 2015 v 22:26 | Reagovat

Měla jsem ji loni,pnula se mi po plotě a asi dvě tři skleničky jsem zavařila.Sebrala jsem si semínka,ale zapomněla jsem kam jsem je dala,takže letos jsem bez nich.

18 Jarka Jarka | Web | 12. července 2015 v 9:16 | Reagovat

Stejně, jako Šárku mě zajímalo, jak ta ačokča vlastně chutná, takže jako hrášek s nádechem papriky. Hm, stejně si takovou chuť jen těžko představuji. :-P Ochlazení bylo veliká, ale já ho přivítala a teď už se teplotně zase vrací léto. Ale chtělo by to vláhu, zahradu nemáme, ale že je sucho vidím všude kolem sebe.

19 Drahuš Drahuš | E-mail | Web | 12. července 2015 v 17:11 | Reagovat

Vlasti, ačokču jsem ochutnala . Asi by pro mne byla zajímavější nakládaná jako okurky. A slimáci, ty u nás v Praze vůbec nejsou. Je tu neskutečné sucho, půda je vyschlá jak na poušti a jak říkává moje tchýně všechno je na půl šestou.
Měj se hezky :-)

20 Hana Hávová Hana Hávová | 12. července 2015 v 22:17 | Reagovat

[18]: Mně ačokča chutnala jako když si dáš bílou papriku a nakonec si k tomu přikousneš okurku. Má takový svěží konec jako okurka. To už si představit umíš? :-)

21 Ajka Ajka | Web | 19. července 2015 v 1:41 | Reagovat

Znám, ale ještě jsem nejedla ;-)

22 Helena Lišková Helena Lišková | E-mail | Web | 25. srpna 2015 v 9:27 | Reagovat

Nebýt mé mamky, tak bych psala, že neznám. Před pár lety ji ale mamka začala pěstovat. Chutná nám všem a navíc je to zdravé. :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama