...MŮJ DRUHÝ BLOG, NEJEN O TOM CO NÁM CHUTNÁ

Už to vypuklo!

20. července 2015 v 20:51 | Vlasta |  Receptíky
Asi se ptáte co to vypuklo? No přece zavařování!
Tropické počasí a občasný deštík svědčí zahrádce a úroda dozrává jako o život. Poslední dva týdny mám akci třešně. Prvně pěkně tvrdé, nepřezrálé na kompot a teď už úplně černé, plné cukru a šťávy na čatní a džem.
Recept na džem je úplně jednoduchý a najdete ho tady já jsem dala na půl kila želírovacího cukru 1,5 vypeckovaných třešní a alkohol Metaxu, džem je sladký ažaž a krásně ztuhnul.


A jedeme dál na třešňové vlně. Čatní z třešní jsem dělala letos poprvé a mile mě překvapilo. Rodina ještě neochutnala, ale myslím, že bude mít úspěch. Recept najdete na mém druhém blogu.



No a o víkendu okurky, kozí rohy a z první várky rajčat a paprik palivec a nakonec dneska pečený čaj. Na pečený čaj jsem dala co bylo na zahradě. Na kilo červeného rybízu kilo směsi jahod, malin, třešní, hroznového vína a jeden na kostičky nakrájený vypůjčený citrón, protože doma zrovna došly a na zahrádce mi prostě nerostou Mrkající k tomu půl kila třtinového cukru, nějakou tu skořici, hřebíček a badyán a šup s tím na půl hodiny na 200 stupňů do trouby nakonec deci rumu a doma to hnedka voní jako na vánoce!



Uf, pro dnešek hotovo, tedy hotovo... mám ortrhanou další ošatku rajčat, ale to počká.
Přeji vám krásný, od zítřka prý už zase tropický týden!

 


Komentáře

1 Jarmila* Jarmila* | 20. července 2015 v 21:05 | Reagovat

Vlasti, jsi pilná jako včelička. :-) Špajz se ti úspěšně plní. V zimě se vše bude hodit.

2 Jitka Jitka | E-mail | Web | 20. července 2015 v 21:05 | Reagovat

Vidím, že zavařovací šílenství už vypuklo i u vás.Máš krásně nachystáno na pečený čaj. :-)

3 Vlasta Vlasta | E-mail | Web | 20. července 2015 v 21:19 | Reagovat

[1]: Jarmilko bude, loňské zásoby už jsou skoro pryč!

[2]: No pořád se nic nedělo a najednou je toho tolik. Čaj už je ve sklenicích a zítra si dám volno ;-)

4 Máří Kosáček Máří Kosáček | E-mail | Web | 20. července 2015 v 21:38 | Reagovat

Pilná a vše krásně vypadá a až se zima zeptá, budeš připravena :-)

5 Hanka Hanka | E-mail | Web | 20. července 2015 v 21:49 | Reagovat

Mám ráda, když se mi plní špajzka, Vlasti, ale beru to jen tak polehoučku. ;-)  :-D
Zatím jsem zavařila třešně a meruňky. Musím všechno kupovat, proto to moc nepřeháním.
Ty ses do zavařování pustila s nadšením, jak vidno. Je fajn, když si všechno vypěstujete, přestože to dá spoustu práce. :-)

6 Ajka Ajka | E-mail | Web | 21. července 2015 v 4:39 | Reagovat

Jsi borec v tom vedru! Já letos zásobuju mrazák :-D

7 dáša dáša | 21. července 2015 v 5:56 | Reagovat

je to nádhera! já už ted nic nezavařuji, ale dříve jsme měli přísun ze zahrady od tchýně a babičky, tak jsem to velice ráda dělala. je to krásný pocit, mít pak vše zavařeno. dávám jedničku s hvězdičkou!

8 Helena Lišková Helena Lišková | E-mail | Web | 21. července 2015 v 7:35 | Reagovat

Vlasti, pěkně se činíš. :-) I moje mamka frčí o sto šest...zavařuje, zavařuje a já se jen mlsně olizuju, co za dobroty nás to čeká. :-)
Pošlu mamce odkaz na ten Palivec. To asi nezná. :-)

9 intuice intuice | E-mail | Web | 21. července 2015 v 9:50 | Reagovat

Tady se pěkně pracuje. Navnadila jsi mne na višňovou marmeládu, nějaké mi doma zbyly od nakládání višní na griotku. :-)

10 Jarka Jarka | Web | 21. července 2015 v 10:09 | Reagovat

No tedy to je zavařených skleniček a jeden obsah lepší, než druhý. :-P
Já sedím s rukama v klíně, zahradu nemáme, ale zase si musím všechno koupit a zdaleka ne, v takové kvalitě...

11 dáša dáša | E-mail | Web | 21. července 2015 v 13:04 | Reagovat

Vlasti, já se vždycky pustím do zavařování s velkým nadšením, ale postupně v tom vedru se už na ovoce nemůžu podívat :-D Zvláště, když si uvědomím, že musím nejprve vyklidit prastaré marmelády a naložené papriky v oleji ( asi celkem 20 kusů všeho z roku 1988 !!!) a přerovnat letošní džemy a kompoty, uf...Ale mám ráda krásně vyrovnané police se sklenicemi zavařenin :-D Na ty Tvoje je nádherný pohled :-D
Měj se báječně :-)

12 Helena Helena | E-mail | 21. července 2015 v 13:42 | Reagovat

Vlastičko,. ty to tedy roztáčíš...
Až se zima zeptá, máš co odpovědět.
Moc tě zdravím, Helena

13 Jíra z Hanáckých Athén Jíra z Hanáckých Athén | E-mail | 22. července 2015 v 17:08 | Reagovat

JÁ ČEKAL,ŽE BUDE VELKÁ ÚRODA A SPOUSTA PRÁCE O_O A JEN PŘEKVAPENĚ KOUKÁM NA ZAVAŘOVAČKY.
ŠKODA,ŽE NEMÁTE STARÉ SKLENICE S GUMOU,Z DOB NAŠICH RODIČŮ,AŤ KOMPOTOVÉ NEBO "MASOVKY". TY DNEŠNÍ UŽ JSOU PŘEDRAŽENÉ.KRÁSNÝ DEN  JIŘÍ

14 Růža Růža | E-mail | Web | 26. července 2015 v 12:16 | Reagovat

Vlasti, krásně se ti plní špajzka na zimu. Já už teď také nezavařuji, ale marmelády a džemy jsem dělávala moc ráda a z třešní je výborný džem. A ta úroda paprik a rajčat, já mám na rajčata bohužel alergii, ale měla jsem je moc ráda. Pečený čaj jsem ochutnala prvně vloni od snachy a moc mi chutnal. Líbí se mi tvoje zavařovačky se sponami, moje maminka do podobných také zavařovala. :-)

15 Drahuš Drahuš | E-mail | Web | 26. července 2015 v 14:14 | Reagovat

Vlastičko,to je paráda :-) ,nás čeká v dohledné době pokácení velkého stromu-je napadený,tak přemýšlím jestli po něm vybudovat záhony na zeleninu.Zatím vždycky všechno kupuju.Ale domácí je domácí :-)
Měj se moc hezky.

16 Vlasta Vlasta | E-mail | Web | 26. července 2015 v 18:45 | Reagovat

Děkuji za spoustu komentářů. Zavařovací víkend jsem měla i tenhle. Blíží se mi dovolená a do té doby chci mít co nejvíc hotovo ;-)

17 Blanka Blanka | E-mail | Web | 28. července 2015 v 10:34 | Reagovat

Vlasti,teda,ty jedeš :-D
Až se zima zeptá,ty budeš s plnou spíží připravená.Všimla jsem si,že používáš skleničky Weck...spokojenost?

18 Vlasta Vlasta | E-mail | Web | 28. července 2015 v 16:52 | Reagovat

[17]: Blani, jsem s nimi spokojená moc! Nejdřív jsem si jich koupila pár na vyzkoušení, ale hned další rok jsem dokupovala.Díky širokým hrdlům se dobře plní, navíc moc pěkně vypadají a dá se k nim dokoupit plastové víčko na uzavření po otevření.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama