...MŮJ DRUHÝ BLOG, NEJEN O TOM CO NÁM CHUTNÁ

Červenec 2015

Zase po roce...

30. července 2015 v 20:38 | Vlasta
.. se nám přiblížila dovolená! Já už jsem byla doma dneska, abych sklidila a zpracovala všechno co od víkendu vyrostlo a uzrálo na zahradě. A že toho zase bylo! Okurky, rajčata, kozí rohy no měla jsem co dělat celý den.
Odpoledne jsem se zase trochu prošla s foťákem zmapovat, jak to u nás vypadá na konci července.
Na balkóně se mají čile k světu rajčata, která měla být trpasličí a už mají přes dva merty.
Muškáty už jsou uzavřené a v plném květu.


No a na zahradě, bují dýně hokaido a krásně vykvetla slézová růže...


Začínají zrát kanadské borůvky a že jich zase letos bude!


No a jak jsem byla rozjetá v té kuchyni, vypadl ze mě ještě kynutý koláč s mákem, tvarohem a povidly.


A teď už zbývá jenom dobalit, a zítra po obědě vyrážíme na jih. Mějte se tu báječně a užívejte druhou polovinu prázdnn a tropické léto, které se má zase vrátit Úžasný


Už to vypuklo!

20. července 2015 v 20:51 | Vlasta |  Receptíky
Asi se ptáte co to vypuklo? No přece zavařování!
Tropické počasí a občasný deštík svědčí zahrádce a úroda dozrává jako o život. Poslední dva týdny mám akci třešně. Prvně pěkně tvrdé, nepřezrálé na kompot a teď už úplně černé, plné cukru a šťávy na čatní a džem.
Recept na džem je úplně jednoduchý a najdete ho tady já jsem dala na půl kila želírovacího cukru 1,5 vypeckovaných třešní a alkohol Metaxu, džem je sladký ažaž a krásně ztuhnul.


A jedeme dál na třešňové vlně. Čatní z třešní jsem dělala letos poprvé a mile mě překvapilo. Rodina ještě neochutnala, ale myslím, že bude mít úspěch. Recept najdete na mém druhém blogu.



No a o víkendu okurky, kozí rohy a z první várky rajčat a paprik palivec a nakonec dneska pečený čaj. Na pečený čaj jsem dala co bylo na zahradě. Na kilo červeného rybízu kilo směsi jahod, malin, třešní, hroznového vína a jeden na kostičky nakrájený vypůjčený citrón, protože doma zrovna došly a na zahrádce mi prostě nerostou Mrkající k tomu půl kila třtinového cukru, nějakou tu skořici, hřebíček a badyán a šup s tím na půl hodiny na 200 stupňů do trouby nakonec deci rumu a doma to hnedka voní jako na vánoce!



Uf, pro dnešek hotovo, tedy hotovo... mám ortrhanou další ošatku rajčat, ale to počká.
Přeji vám krásný, od zítřka prý už zase tropický týden!


Tak trochu prodloužený víkend...

13. července 2015 v 20:06 | Vlasta |  Mišmaš
Máme za sebou tak trochu prodloužený a hodně vydařený víkend.
Trochu jsme sklízeli a zavařovali třešně,no a konečně i u nás rozkvetla levandule. Sice jsem většinu nechala včelám, ale trochu čerstvé jsem si i letos nastřihala na sušení.


Ve skleníku už konečně začala dozrávat rajčata a i hortenzie mi ještě pořád dělá radost svými obrovskými růžovými květy.



V sobotu večer konečně vyšel čas i na první letošní grilování...


No a dnes hodně brzo ráno jsme se vypravili do Prahy. V Karolinu byla slavnostní promocí ukončena šestiletá cesta naší Adélky za získáním diplomu na druhé lékařské fakultě Univerzity Karlovy v Praze. Takže ode dneška máme už oficiálně doma paní doktorku a ještě jednou moc a moc gratulujeme Usmívající se






Znáte ačokču?

9. července 2015 v 19:18 | Vlasta |  Zahrádka
Ačokča je jednoletá popínavá rostlina, která pochází z Ameriky. Já jí pěstuji druhý rok. Plody se konzumují buď v syrovém stavu, anebo se dají různě nakládat, nebo připravovat v teplé i studené kuchyni.
Syrové plody obsahují velké množství vitamínu C, B1, B2, hořčiny a betakaroten. Blahodárně prý působí proti cukrovce a snižuje hladinu cholesterolu. Mladé plody se konzumují celé, u starších se musí nejdřív odstranit tvrdá černá semena.






První sklizeň letošních plodů



Včera jsem trochu zavařovala. První okurky a pár skleniček ačokči.


Před pár dny pekelné tropy a včera a dneska je to venku pomalu na čepici. Včerejší déšť vylákal před sluníčkem poschovávané slimáky a ti se mi pěkně pustili do bílé hortenzie. Tak aspoň fotku před slimáčí invazí...





Mějte se krásně a užívejte plnými doušky léto, které se má zase brzo vrátit!