...MŮJ DRUHÝ BLOG, NEJEN O TOM CO NÁM CHUTNÁ

Bazalka a bazalkové pesto

21. července 2014 v 19:52 | Vlasta |  Bylinky
Krásný večer vám přeji! Tak nám konečně pořádně zapršelo, trochu se ochladilo a krásně se dýchá. Před bouřkou jsem stihla ze záhonu uklidit první várku cibule a taky sklidit bazalku. Bazalku máme moc rádi. Letos jsem nasela trpasličí odrůdu, která dělá krásné kulaté keříčky a je mnohem aromatičtější než obyčejná bazalka.



Bazalka je nejen výborné koření, ale má i spoustu léčivých účinků.

Pozitivní účinky bazalky na naše tělo
Přidáním bazalky do jídla nejen ovlivníme a obohatíme jeho chuť a vůni. Látky obsažené v této bylince mají velmi příznivý vliv na naše trávení. Protožestimulují tvorbu žluče, funkci žaludku a našeho metabolismu vůbec, dokáží výrazně pomoci při trávení tučných a těžkých jídel. Zároveň pomáhají při plynatosti a různých katarech, žaludečních a střevních potížích.
V našich zeměpisných šířkách je méně známé používání bazalky ve formě čaje. Čaj ze sušené bazalky má uklidňující a lehce dezinfekční účinek na žaludek a celou trávicí soustavu, je tedy účinný při žaludečních nevolnostech a kolikách. Ulevuje také při bolestech hlavy, pocitu úzkosti a nervovém vypětí, říká se, že bazalka je bylinkou dobré nálady. Je vhodným doplňkem léčení chřipky a nachlazení, usnadňuje odkašlávání a působí mírně antisepticky. Kloktání nálevu pomáhá při léčení dásní či jiných zánětů v ústech nebo bolení v krku.
Zajímavá informace pro kojící maminky jistě je, že rozumná konzumace bazalky stimuluje tvorbu mateřského mléka.


Část bazalkových lístků jsem zamrazila a a z části jsem udělala pesto.



Pesto jsem nedělala z piniových oříšků. Sice jsem je sháněla kde se dalo a dokonce jsem měla vyhlédnutých pár obchodů z kterých jsem je chtěla objednat, ale potom jsem objevila diskuzi o piniových oříšcích z pákistánu, které způsobují zdravotní problémy a bylo rozhodnuto. Pro výrobu svého pesta jsem zvolila kešu oříšky a přibližně v tomto poměru.

100 g kešu oříšků
150 g opraných a osušených bazalkových lístků
3 stroužky česneku
1 lžičku soli
olivový olej podle potřeby cca 80 ml
do pesta ještě patří parmazán, ale protože já ho mrazím, přidávám parmazán až při přípravě pokrmu.



Oříšky rozdrtíme v mixéru až začne vznikat pasta. Bazalku podrtíme v moždíři se solí, česnek prolisujeme. Nakonec všechno smícháme, podle potřeby ještě rozmixujeme, přidáme olej a promícháme.
Čerstvé pesto skladujeme v malé skleničce v ledničce pod vrstvičkou oleje. Pokud chceme pesto uchovat na delší dobu zamrazíme ho v tvořítkách na led, po zmrznutí vymáčkneme a uskladníme v sáčcích.

 


Komentáře

1 Ajka Ajka | Web | 21. července 2014 v 20:20 | Reagovat

Na bazalce ulítává synátor. Když mám v květináči na okně, uždibuje lístky a jí je .... takže mám za chvíli holý stonek :-D

2 Šavrda Šavrda | 21. července 2014 v 20:36 | Reagovat

Ahoj Vlastí! :-)
U nás zase bazalku miluje moje mamka. :-)
A mě také nádherně voní. :-)
Musím opsat recept na pesto a mamce říci o bazalkovém čaji. :-)
Vlastí měj se krásně. U nás lije jako z konve. :-)

3 Jitka Jitka | E-mail | Web | 21. července 2014 v 20:37 | Reagovat

Takovou mini bazalku jsem neviděla. Dělá krásný keřík.

4 Vlasta Vlasta | E-mail | Web | 21. července 2014 v 20:55 | Reagovat

[1]: Ajko, tak u nás by se namlsal, já mám osm velkých keříků :-P

[2]: Šárko, i u nás lije už od pěti odpoledne, těším se, že by mohly začít růst houby :-)

[3]: Jitko, já jsem tuhle bazalku měla poprvé loni ve směsi semínek a moc se mi líbila, tak jsem si letos koupila jenom ji a jsem nadšená, nestačím ji ani zpracovávat :-)

5 Jana Jana | E-mail | Web | 22. července 2014 v 7:01 | Reagovat

Já mám asi tu samou,ale nasela jsem ji jen do květináčku na vyzkoušení.

6 Helena Lišková Helena Lišková | E-mail | Web | 22. července 2014 v 8:38 | Reagovat

Ahoj Vlasti, moc ráda bych něco podobného vyzkoušela, ale nevím jestli mně zbyde bazalka...naše Bublinka ji miluje a hravě jí stíhá ojídat. :-)

7 Iva Iva | Web | 22. července 2014 v 9:00 | Reagovat

Recept opisuji, určitě vyzkouším. :-)

8 Máří Kosáček Máří Kosáček | E-mail | Web | 22. července 2014 v 10:07 | Reagovat

Bazalku mám ráda, ale takovouhle maličkou jsem ještě neviděla. Dávám ji skoro na všechno a jinak suším a zamražuji

9 Jarka Jarka | Web | 22. července 2014 v 10:07 | Reagovat

S bazalkou bych asi neuspěla u manžela. Jednou jsem koupila už naložené maso s bazalkou v obchodě a když jsem ho doma připravila k obědu, manžel prohlásil, že je to hnusný ať si to jím sama. Naštěstí mě to chutnalo. :-P  :-D

10 Helena Helena | E-mail | 22. července 2014 v 11:58 | Reagovat

Vlastičko, loni jsem mohla s bazalkou na trh, ale letos to zatím na pesto nevypadá... stíháme ji sníst (taky ji milujeme), i když mám několik keříků.
Moc zdravím, Helena

11 helena-b helena-b | Web | 23. července 2014 v 19:09 | Reagovat

Vlasti, bazalka je u nás doma stále oblíbenější. Letos se mi ale nevydařila, zato vloni to byla úroda, naštěstí mám nasušeno i na letošek. Líbí se mi tvoje mražená varianta. Vloni se mi pesto zkazilo, v mrazu je to tutovka. :-D  ;-)

12 Drahuš Drahuš | E-mail | Web | 23. července 2014 v 21:49 | Reagovat

Vlasti, článek o bazalce je moc zajímavý. Přiznám se že mezi oblíbenou u mě nepatří, ale co by žlučníkář asi názor změním :-D .
Určitě přidám do salátů.
Zdravím, Drahuš.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama