...MŮJ DRUHÝ BLOG, NEJEN O TOM CO NÁM CHUTNÁ

Pro změnu ostružiny :P

21. srpna 2012 v 22:30 | Vlasta |  Receptíky
V neděli mi dcera přivezla kilo nádherných lesních ostružin a protože ještě pořád sklízíme kanadské borůvky, rozhodla jsem se pro výrobu borůvkovo- ostružinového džemu.





Dlouho jsem hledala nějaký recept a nakonec jsem trochu zaimprovizovala a vznikl móc dobrý džem.
Použila jsem:
1kg lesních ostružin
1kg kanadských borůvek
1 1/4 Kg cukru
2 pektogely
1 lžičku kyseliny citrónové
1 rovnou lžičku mleté skořice
2 celé hřebíčky
1 velkého panáka rumu


Postupovala jsem takhle:
Nemám odšťavňovač a protože jsem nechtěla mít v džemu jadýrka z ostružin, nejdřív jsem je rozmačkala mačkadlem na brambory, chvíli povařila a potom propasírovala přes síto - šlo to docela dobře. Do kastrolu jsem dala protlak z ostružin celé borůvky koření, kyselinu citrónovou a přivedla k varu, když byly borůvky rozvařené přidala jsem cukr smíchaný s pektogelem. Kanadské borůvky želírují líp než rybíz a proto stačilo jenom pět minut povařit a džemík byl hned krásně hustý, těsně před koncem vaření jsem přidala panáka rumu a hned plnila do sklenic, které jsem pro jistotu ještě 20 minut sterilovala. Pak jsem skleničky ještě na chvíli obrátila na víčko, jak je džem hustý můžete vidět na fotce a na čerstvé housce s máslem to byla doslova poezie Smějící se

 


Komentáře

1 Ella Ella | Web | 21. srpna 2012 v 22:58 | Reagovat

Vypada to mooooc chutne,skorice,hrebicek a rum to by me teda nenapadlo dat do dzemu.

2 Blanka Blanka | Web | 21. srpna 2012 v 23:39 | Reagovat

Tak já jsem dělala vloni ostružinovo rybízovou marmeládu a byla moc dobrá.Tehdy jsem si ostružiny vlastnoručně nasbírala :-)
Na podzim jsem zasázela na zahradu ty beztrné,ale letos ještě neplodily....už se na ně všichni moc těšíme.
Vlasti,přeju dobrou chuť,protože to bude určitě velikánská dobrota :-D

3 Věra Věra | Web | 22. srpna 2012 v 0:26 | Reagovat

Vlasti, skvělý nápad. Ostružinky mi právě dozrávají, tak zkusím vyšetřit nějaké na džemík. Hezký den ... Věra :-)

4 Jana Jana | Web | 22. srpna 2012 v 7:52 | Reagovat

Vlasti, džemík vypadá nádherně a určitě i tak chutná. U nás letos ostružiny moc nejsou, je velké sucho, dokonce i maliny na zahradě musím zalévat, aby něco bylo. Nevím jak dlouho to vydrží, protože je i málo vody ve studni. Přeji Ti krásný den.

5 Jarka Jarka | Web | 22. srpna 2012 v 8:04 | Reagovat

Tak takouvou kombinaci, jsem ještě neochutnala, ale obojí je to dobrota a džemík je jistě vynikající. Hned bych se do namazané houstičky zakousla. :-P

6 Šavrda Šavrda | Web | 22. srpna 2012 v 10:17 | Reagovat

Mňaaaaaaaam!!!!! Ostružinyyyyyyyyyy!!!!!! :-D
Bratr na zahradě ostružiny měl, sice jen malý keř, ale jelikož je u nich nikdo nejedl, tak byly vždy jen pro mě! :-D Ale bohužel, švagrová je už zlikvidovala. :-(
Džem vypadá skvěle! Já se těším, až budeme doma dělat džem banánový, který mám od jedné skvělé blogařky recept. :-)
Ale ostružinovoborůvkový - no mňaaaaaaaaaaaaaam!!!!! :-)
A ty fotky ostružin, já tu snad sním monitor!!! :-D
Krásný den Vlastí, už od rána nám tu začal pěkným vedrem. ;-)

7 murkaeva murkaeva | E-mail | Web | 22. srpna 2012 v 14:37 | Reagovat

jéééé to vypadá naprosto božsky....jak by řekla moje teta z jižních Čech " to náký dobrý...no nebe v hubě!" :D Vlastičko moc tě zdravím!!!!! krásné dny

8 Hana Hávová Hana Hávová | Web | 22. srpna 2012 v 15:00 | Reagovat

Tyhle improvizace bývají nejlepší . Taky míchám co se dá a co mám zrovna doma . Ale kombinace ostružiny - borůvky no tak to je vůbec luxus . Ňam , ňam . :-)

9 JiHei in Natura - Fotografie JiHei in Natura - Fotografie | Web | 22. srpna 2012 v 18:03 | Reagovat

No teda ty mi děláš chutě! O_O  :-D Vypadá to nádherně! Ostružinky mám samozřejmě moc ráda... :-)

10 Petra Petra | Web | 22. srpna 2012 v 19:11 | Reagovat

Mňam, ten vypadá moc dobře! Já se chystám na výrobu čistě ostružinového, máme letos zas dobrou úrodu, tak zvažuju buď džemík nebo šťávu, možná vyjde na obojí:-). Na té housce mi to úplně spustilo reflex Pavlovových psů - slintám si tu do klávesnice:-)

11 Helena Helena | Web | 22. srpna 2012 v 21:09 | Reagovat

Vlasti, ten vypadá úžasně! Loni jsem dělala poprvé ostružinový (tedy se zrníčky), úplně jednoduše, v pekárně a je taky super.
Pa, Helena

12 Hanka Hanka | Web | 23. srpna 2012 v 16:18 | Reagovat

Moc pěkná a chutná změna, Vlasti. :-) Džem musí být náramně dobrý, ... a ta barva!!! :-P  :-)
Taky jsem párkrát v lese narazila na ostružiny, ale tak vysušené, že se nedaly jíst! :-(

13 Amelie Amelie | Web | 23. srpna 2012 v 20:56 | Reagovat

Jůů, ostružiny mám moc ráda.

14 Jarmila Jarmila | Web | 24. srpna 2012 v 14:22 | Reagovat

Mňam! Jednou jsem dělala z ostružin džem a moc mi chutnal. Tvůj vypadá moc dobře. :-)

15 Werri Werri | E-mail | Web | 6. září 2012 v 14:44 | Reagovat

Vlasti úplně slintám. My koupili vloni  ostružiny a řeknu ti, že plodů měly dost, al malé a bez chuti. Miluji je a byla jsem hrozně zklamaná.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama