...MŮJ DRUHÝ BLOG, NEJEN O TOM CO NÁM CHUTNÁ

Sirup ze smrkových výhonků

23. května 2012 v 18:54 | Vlasta |  Receptíky
Recept na tenhle sirup jsem objevila loni a hodně mě zajímalo, jak může takový sirup - někde se uvádí taky med - chutnat.
Loni jsem se k jeho výrobě nedostala, ale letos jsem nezaváhala a v sobotu jsme vyrazili s košem na výhonky.
Výhonky se sice mají trhat do 14. května a mají mít maximálně pět centimetrů. U nás se ale všechno nějak opozdilo a výhonky jsou v této délce ještě teď.



Pro výrobu jedné dávky sirupu budeme potřebovat:
  • 350 g smrkových výhonků
  • 1 litr vody
  • 1 vymačkaný citrón
  • 1,35 kg cukru
Postup je naprosto jednoduchý. Výhonky opláchneme pod tekoucí vodou, vložíme do hrnce a spaříme 1 litrem vroucí vody. Přidáme šťávu z citrónu zakryjeme a necháme dva dny odležet. Potom scedíme, do výluhu z výhonků přidáme cukr a vaříme 1- 1,5 hodiny podle toho jak chceme mít sirup hustý. Vaříme na velice mírném ohni, spíš jenom necháme lehce probublávat. Po této době sirup zhoustne a dostane tmavě medovou barvu. Vařící sirup plníme do vypařených sklenic, zavíčkujeme a otočíme víčkem dolů. Už se mi několikrát stalo, že se mi zavařeniny zkazily a protože je vaření sirupu hodně časově náročné, raději jsem ještě sirup krátce zavařila.
No a takto to dopadlo.






Z jedné dávky sirupu je asi pět malých skleniček, já jsem byla na velkou ránu a vařila jsem rovnou ze dvou dávek, tím pádem se doba vaření protáhla na tři hodiny a skleniček mám devět a půl Smějící se
Sirup se mi povedl hustý jako řidčí med a dokonce i připomíná chuť tmavého lesního medu. Je prý velice vhodný na slazení čaje, posiluje imunitu, používá se jako podpůrný prostředek při léčbě astmatu, nachlazení a zánětu horních cest dýchacích. Tak jsem zvědavá až dorazí chřipková epidemie jak to s tímhle všelékem zvládneme Mrkající




A aby sirup nelahodil jenom jazyku, ale i oku uháčkovala jsem na pár skleniček ozdobné kloboučky.
Dva menší jsem háčkovala od oka, na ten větší jsem objevila předlohu na netu a upravila ji po svém. Až budu mít chvilku pokusím se udělat srozumitelný popis.


 


Komentáře

1 Jarka Jarka | Web | 23. května 2012 v 21:16 | Reagovat

Slyšela jsem o medu ze smrkových výhonků, asi to bude podobné a v čaji moc dobré. :-) Okloboučkované skleničky, se mi moc líbí. ;-)

2 Ludmila Ludmila | E-mail | 23. května 2012 v 21:18 | Reagovat

Vlasti, Ty jsi prostě nezmar, všechno je moc hezké i krásně nafocené.
Sirup jsi zvládla na jedničku.Možná  opatrněji si jej dávkují lidé, jejichž ledviny nejsou zcela OK.
Ludmila :-)

3 Janah Janah | Web | 23. května 2012 v 21:50 | Reagovat

Jednou mi ho kdosi dával ochutnat, ale nic moc - takže se ptám, jak to chutná, jako lesní med? Ten "můj" byl spíš jako pryskyřice :-!

4 Vlasta Vlasta | Web | 23. května 2012 v 22:06 | Reagovat

[1]: Jaruško, všude se píše, že je to med, ale med přece dělají včely svařenému cukru s výluhem z větviček prostě med říkat nemůžu a tak jsem to podle svého přejmenovala na sirup :-)

[2]: Četla jsem o tom hodně, ale o ledvinách nikde nepsali, dík za upozornění ;-)

[3]: Samozřejmě že medu se to nevyrovná, mám stálý přísun domácího medu tak můžu srovnávat ale špatné to není a pokud pomůže v zimě při nachlazení budu jenom ráda. A máš pravdu, pryskyřice z toho trochu cítit je, ale jenom maličko a v tomhle případě mi to připadá jako plus.
V některých receptech se uvádí, že se výhonky vaří a to možná bude ten tvůj případ, že se pryskyřice asi víc uvolnila. Já jsem výhonky jenom spařila a citrón to celé osvěžil takže jsem docela spokojená :-P

5 Květa Květa | Web | 23. května 2012 v 23:13 | Reagovat

Vlasti, tento med dělám každý rok. mám velký smrk na zahrádce, takže nemusím na výhonky daleko. Vždycky se mně povedl a vždycky nám všem chutnal. Medík jsem připravovala podle Natty.... :-P  :-P  :-P

6 Maruška-Fukčarinka Maruška-Fukčarinka | Web | 24. května 2012 v 0:01 | Reagovat

[3]: No já jej letos neudělala, ale loni ano. Byl dobrý, ale mého muže nenadchl a letos jsem jej nedělala. Koupím si více včelího opravdového od včelaře. Oblečky na sklenice jsou moc hezké. :-)

7 Hana Hávová Hana Hávová | Web | 24. května 2012 v 9:53 | Reagovat

He , he , koukám že jsi jako já , taky zavařuješ smrkové šišky ( pardón výhonky ) :-D  :D .
Tenhle med neznám , dělám jen ten klasický pampeliškový a ten se mi ještě nepovedlo uchovat na chřipkovou sezónu . Vždycky mi ho do léta snědli. Pro nás by musely pampelišky kvést celý rok . :-D

8 Helena Helena | Web | 24. května 2012 v 10:05 | Reagovat

Vlasti, vyrobila si zdravou naparáděnou dobrotu. Kdysi jsem dostala skleničku, byl výborný.
hezký den, zdravím Helena

9 murkaeva murkaeva | E-mail | Web | 24. května 2012 v 14:29 | Reagovat

hodně jsem o něm slyšela a asi také zkusím :-) uvidím :-) Moc díky za recept :-)

10 Alis Alis | Web | 24. května 2012 v 14:41 | Reagovat

Ahoj Vlasti, tenhle sirup dělávala moje babička a byl moc dobrý :-) Moc krásné kloboučky jsi uháčkovala :-)

11 Jarmila Jarmila | Web | 24. května 2012 v 14:56 | Reagovat

Vlasti, moc se mi líbí kloboučky na skleničkách. Ty jsou parádní. :-) Tento sirup ani pampeliškový med nedělám, protože nemůžu cukr. Kdysi jsem dětem dělala pampeliškový med, ale také rychle mizel, jako u Hanky.
Přeji dobrou chuť! :-)

12 Zdeňka Zdeňka | Web | 24. května 2012 v 20:28 | Reagovat

Přiznám se, že jsem ani netušila,že se dá udělat i takový sirup.A ty čepičky na víku se ti náramně povedly. :-)  :-)

13 Luďka Luďka | Web | 24. května 2012 v 21:26 | Reagovat

Vlasti sirup ze smrkových výhonků jsem dělala když byly děti malé, jsi skvělá, že myslíš už na zimu.Máš krásně nazdobené skleničky.Vlasti stav se u mne na blogu máš tam překvapení.Zdravím.  Luďka ;-)

14 Janah Janah | Web | 24. května 2012 v 23:07 | Reagovat

[4]: Děkuju moc za vyčerpávající odpověď. Nejspíš to asi bylo tím povařením - dobrý tip.

15 JiHei in Natura - Fotografie JiHei in Natura - Fotografie | E-mail | Web | 25. května 2012 v 11:37 | Reagovat

Skleničky jsou nádherné a sirup musí být moc dobrý. Ještě nikdy jsem ho neochutnala... :-)

16 whitelavender whitelavender | E-mail | Web | 7. června 2012 v 21:35 | Reagovat

Vypadá lákavě i skleničky máš krásné.Škoda, že jsem recept našla, až teď, také bych ho vyzkoušela :-)

17 marta marta | 9. dubna 2013 v 15:50 | Reagovat

Náš dědeček pěchoval čerstvé výhonky do zavařovací sklenice a jednotlivé vrstvy prosypával cukrem. Výhonky pakna slunci pustily hustou šťávu, která byla v zimě proti kašli  :o)))

18 Vlasta Vlasta | Web | 9. dubna 2013 v 17:38 | Reagovat

[17]: Taky jsem tenhle způsob už někde četla, ale taky tam psali, že se takto vyrobený sirup rád kazí. Já si toho mého dávám celou zimu jednu čajovou lžičku každý den ráno do čaje a zatím jsem nechytla žádnou chřipku ani virózu tak že by to opravdu fungovalo?

19 Marta Marta | 11. dubna 2013 v 11:00 | Reagovat

Nevím, - dělala jsem ho pak i svým dětem,-  nekazil se nám, nemocné nebývaly. Ale ten tvůj pro změnu udělám, - určitě je zdravý a navíc v těch skleničkách s krásně uháčkovanými kloboučky vypadá luxusně :-),- nádhera. Jsi moc šikovná, - díky za recept.

20 trdl trdl | E-mail | 3. května 2014 v 14:21 | Reagovat

a napada vas taky ta otazka, kolik tam zbyde vitaminu po trech hodinach vareni??

21 Vlasta Vlasta | E-mail | Web | 4. května 2014 v 22:12 | Reagovat

[20]: No já si myslím, že ve smrkových výhoncích asi nebude moc vitamínů ani v čerstvých tady jde hlavně o pryskyřice, které obsahují terpentýnovou silici. Ta rozpouští hleny, čímž uvolňuje dýchací cesty a usnadňuje vykašlávání a že by se pryskyřice vyvařila, tak to snad né ;-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama