...MŮJ DRUHÝ BLOG, NEJEN O TOM CO NÁM CHUTNÁ

Sušená nakládaná rajčata

12. srpna 2011 v 20:30 | Vlasta |  Receptíky
Jak jsem tu už psala, mám letos opravdu rajčatové žně.
Takhle vypadá záhon rajčat na zahrádce a ještě jeden takový znáte ze skleníku. Ten ve skleníku už mám z většiny sklizený a zpracovaný a teď mě čeká ještě venkovní úroda.



A protože už opravdu nevím co s nimi, pokusila jsem se o sušená rajčata nakládaná v olivovém oleji.
Recept jsem našla na internetu tady je odkaz, ale já jsem tak trochu dělala po svém.
V receptu suší rajčata na poloviny, já jsem měla obavy jak bych je sušila, tak jsem každé rajče rozkrájela na čtyři stejně silné plátky. Rajčata jsem před krájením ještě spařila vařící vodou a oloupala.
Oprášila jsem sušičku na ovoce, kterou mám sice už pár let, ale moc ji nepoužívám a rajčata nakrájená na plátky jsem v ní sušila asi 8 hodin.



Na jednom platu jsem usušila paličku česneku a protože jsem hajdalák, bazalku jsem použila sušenou z pytlíku.
Usušená rajčata a česnek jsem namačkala do sklenice, jednotlivé vrstvy jsem prosypala bazalkou a trochu solí, pro trochu pikantnější chuť jsem přidala kousky jedné feferonky bez semínek a celé zalila olivovým olejem.



Ze tří kil rajčat mám půlitrovou sklenici, která bude týden odpočívat v lednici a potom ochutnáme, je to tedy docela pracný a vzhledem k množství spotřebovaného olivového oleje a elektřiny ani nejlevnější způsob zpracování rajčat tak jsem zvědavá až ochutnám .


 


Komentáře

1 Blanka Blanka | Web | 12. srpna 2011 v 23:37 | Reagovat

Vlasti,vypadá to velice dobře a jsem zvědavá,jak to chutná.
Nevím,nevím,láká mně to vyzkoušet :-D

2 Marie Marie | Web | 13. srpna 2011 v 6:16 | Reagovat

Vlasti, také jsem zvědavá jak naložená rajčata budou chutnat. Na fotografiích vypadá konečný výsledek výborně. ;-)  :-)

3 Hanka Hanka | Web | 13. srpna 2011 v 11:52 | Reagovat

Letos byly zřejmě dobré podmínky pro rajčata, už jsem to slyšela od více pěstitelů. :-)
Sušená vypadají dobře, vůbec jsem si nedovedla představit, jak to sušička zvládne, jsem ráda, že to vidím, protože bych si ráda sušičku koupila. :-)
Jsem zvědavá, Vlasti, jak ti budou naložená rajčata chutnat. :-)

4 helena-b helena-b | Web | 13. srpna 2011 v 12:36 | Reagovat

Vlasti, určitě to bude moc dobré. Tvůj první článek mě vyprovokoval a protože máme také pěknou úrodu rajčat a sušičku trošku zanedbávanou,ihned jsem se pustila do díla. První dávka se dosušuje! Současně jsem prošmejdila různé stránky a našla jsem velké množství návodů k sušení rajčat, většinou v elektrické troubě. Z Itálie jsem si přivezla jak sušená rajčata, tak velmi kvalitní olivový olej. Takže nějaké nakládání už mám za sebou. Dávala jsem do skleniček stejné ingredience, jako ty, ale česnek syrový-tenké plátky a on se pěkně uležel. Je to moc velká dobrota. :-)

5 Vlasta Vlasta | 13. srpna 2011 v 17:57 | Reagovat

Tak mi to nedalo a už jsem jeden tenký plátek ochutnala, ještě to není úplně ono, ale lehká příchuť bazalky a česneku už tam je a jak je sušené rajčátko sladké! Už po 24 hodinách jsem mile překvapená, asi ještě jednu várku udělám :-P

6 Jarka  REDNEVAL Jarka REDNEVAL | 13. srpna 2011 v 19:42 | Reagovat

Ahoj Vlastí,
chodím se sem pravidelně dívat, jestli uvidím Tvoje fotky, ale zatím se mi to nedaří!!! :-(
Pouze si mohu přečíst text a třeba jednu fotku..nějak to zkrátka nefunguje... Tak snad se to brzy zlepší a já si to budu moci KONEČNĚ prohlédnout!!!
Měj se moc hezky!!
Jarka

7 Vlasta Vlasta | Web | 13. srpna 2011 v 19:49 | Reagovat

Jaruško, někdy pomůže kliknout pravým uchem a nechat každý obrázek zobrazit zvlášť.
Anebo tě můžu pozvat na můj druhý blog, tam funguje všechno :-)
http://kudy-kam.blogspot.com/

8 Maruš-Fukčarinka Maruš-Fukčarinka | Web | 13. srpna 2011 v 21:57 | Reagovat

Vlasti vypadá to tedy náramně,ale pracné to bylo to jo.Chutnat určitě budou rajčátka taky. :-)

9 DRAK DRAK | Web | 13. srpna 2011 v 22:45 | Reagovat

Úplně se sbíhají chutě! my děláváme z rajských chutney ( čatní) nebo marmeládu ( chutná jako meruňky) :-D

10 Vlasta Vlasta | Web | 13. srpna 2011 v 22:50 | Reagovat

[9]: Draku to mě láká, marmeládu z rajčat jsem ještě nedělala, receptík by nebyl :-P ?

11 ruža z Moravy ruža z Moravy | E-mail | Web | 13. srpna 2011 v 22:59 | Reagovat

Když vidím tu úrodu, tiše závidím, ale tu práci s tím moc ne. Přiznám se, že za celý svůj život jsem sušená rajčat nejedla. Přitom v obou rodinách se pěstovaly na zahradách různé druhy zeleniny. U našich jen takové množství, že se stačilo sníst a naložit na zimu. Rajčata ale byla snědena, příp. použita při vaření omáčky nebo do čalamády- to zase u rodičů manžela. ;-)

12 Iveta Iveta | Web | 14. srpna 2011 v 9:02 | Reagovat

Děkuji moc za první návštěvu mého Blogu, potěšila!-:) Jinak se přiznávám stejně jako Růženka, že jsem sušená rajčata nikdy nejedla. Nejradši mám totiž tyto rajčata ze zahrádek jen rozkrojená, osolená a tak bez ničeho - to je pro mne ňamka!-:))

13 Jarmila Jarmila | Web | 16. srpna 2011 v 16:55 | Reagovat

Vlasti, vypadá to moc lákavě. Ještě jsem sušená rajčata nejedla. Úroda je letos pěkná, ale stačíme je jíst syrová. Ze 2 kg udělal manžel jakousi omáčku k masu, něco jako čatní. Dám recept na blog.
Jsi pilná včelka. :-)

14 Jitka Jitka | Web | 23. srpna 2011 v 16:43 | Reagovat

Vlasti, koupila jsem skleničku takto zpracovaných rajčat v obchodě a věř, taky to není žádná láce. Ale dobrota to je. Taky se na to chystám. Aspoň dvě skleničky od majonézy bych si chtěla udělat. Nemám sice bazalku, ale zkusím tam dát dobromysl neboli oregáno. Myslím, že se tam bude chuťově docela  hodit.O výsledku budu informovat. ;-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama