...MŮJ DRUHÝ BLOG, NEJEN O TOM CO NÁM CHUTNÁ

Rajčatová marmeláda

18. srpna 2011 v 19:00 | Vlasta |  Receptíky
Teď si asi říkáte, že už jsem se z těch rajčat úplně zbláznila, ale nééé Smějící se
Na tenhle nápad mě přivedl komentář u jednoho z minulých článků, tak jsem trochu zapátrala na netu a překvapivě jsem objevila docela velké množství receptů na rajčatovou marmeládu, které se v maličkostech lišily. Já jsem zvolila recept bez koření a byla jsem velice mile překvapena. Jestli znáte chorvatskou šípkovou marmeládu tak tahle je jí hodně podobná, trochu jako když smícháte právě tuhle šípkovou a meruňkovou.
A ta krásná barva Usmívající se




A tady přináším recept, jestli máte odvahu určitě vyzkoušejte

3 kg rajčat
1,1 kg cukru
2 lžičky kyseliny citrónové
3 pektogely
200 ml rumu

Rajčata nakrájíme na čtvrtky a rozvaříme, rozvařená rajčata propasírujeme přes síto a dál vaříme asi hodinu až šťáva trochu zhoustne. Potom přidáme kilo cukru a přivedeme k varu ve zbytku cukru rozmícháme pektogel a kyselinu citrónovou přidáme a ještě chvíli vaříme, nakonec přidáme rum. Já jsem v rumu rozmíchala trochu konzervačního prostředku,ještě chvíli povaříme a plníme do skleniček.




 


Komentáře

1 Jarka Jarka | Web | 18. srpna 2011 v 20:08 | Reagovat

No téda, o rajčatové marmeládě, jsem ještě neslyšela. Má fakt krásnou barvičku a jestli chutná jako šípek s meruňkou, tak to musí být mňamka. A navíc zdravá mňamka, plná vitamínů. :-P  :-D

2 Blanka Blanka | Web | 18. srpna 2011 v 20:36 | Reagovat

Tak já se připojuju k Jarce...o rajčatové marmeládě jsem taky nikdy neslyšela.
A pravda,ta barvička je super!!!!

3 Ema Ema | Web | 18. srpna 2011 v 20:57 | Reagovat

Vlasti, jestli ta marmeláda chutná jako šípková, to nedovedu posoudit. Tu  šípkovou jsem nikdy neochutnala. Ale rajčatová je vynikající. :-P Úžasná je na promazání dortu, rolády nebo na piškot pod krém. :-P  :-)

4 Vlasta Vlasta | Web | 18. srpna 2011 v 21:06 | Reagovat

Emi, já jsem ji zatím měla jenom na čerstvém ještě vlažném domácím chlebu a byla to tedy dobrota veliká, o víkendu ještě z jedné várky uvařím

5 Květa Květa | Web | 18. srpna 2011 v 22:53 | Reagovat

Vlasti, zrovna zítra jsem se chystala uvařit kečup, ale když vidím tento recept, tak zkusím. Mám letos marmeládu angreštovou, meruňkovou, rybízovou, ještě přibude malinová a hrušková, ale tu tvoji vyzkouším. Ale asi jen z poloviční dávky, musí se to také přes zimu zkonzumovat. Kečup uvařím taky, rajčat mám požehnaně.... :-P  :-P  :-P

6 Hanka Hanka | Web | 18. srpna 2011 v 23:22 | Reagovat

Vlasti, marmeláda vypadá skvěle! :-P  Mám tisíc chutí tuhle lahůdku taky vyrobit, jenže z kupovaných rajčat to asi nebude ono! :-? Šípkovou marmeládu znám, je moc dobrá, pokud se jí tahle chutí podobá, šla bych do toho! ;-)  :-)

7 Jana Jana | Web | 18. srpna 2011 v 23:44 | Reagovat

Rajčatovou marmeládu kdysi vyráběl manžel.Už si bohužel nepamatuju na chuť,ale dost možná ,že to byl stejný recept,podle toho rumu :-)

8 Jana Jana | Web | 19. srpna 2011 v 5:57 | Reagovat

Ahoj Vlasti, o rajčatové marmeládě jsem už slyšela ( ale nezkoušela). Musím říct, že barvu má krásnou!
Přeji Ti krásný víkend!!!

9 Helena Helena | Web | 19. srpna 2011 v 19:53 | Reagovat

Vlasti, miluji rajčata ve všech podobách, určitě by mě chutnala i marmeláda!
Jo, a šípková, chorvatská, to je klasika, mňam!
Děkuji za milé přání a přeju pohodový večer!
Helena

10 Maruš-Fukčarinka Maruš-Fukčarinka | Web | 19. srpna 2011 v 22:47 | Reagovat

No paráda rajčatovou neznám :-)

11 Janička Janička | E-mail | Web | 20. srpna 2011 v 8:42 | Reagovat

Vlasti, taky jsem ji dělala vloni a slepovala s ní na vánoce linecké. To byla bašta.

12 Helena Lišková Helena Lišková | E-mail | Web | 21. srpna 2011 v 19:08 | Reagovat

Vlasti, tak jsi mně vyrazila dech..Tohle slyším poprvé. Ale abych se přiznala, chuť k tomu moc nemám..Zato recept na sušená rajčata určitě využiji :-)

13 Romi Romi | E-mail | Web | 22. srpna 2011 v 20:04 | Reagovat

Vlasti hned jsem to ukazovala mamce, protože neví co s rajčátky..má jich moc ;-)

14 tetkapernikarka tetkapernikarka | Web | 7. září 2011 v 13:16 | Reagovat

Vlasti,tak tahle marmeláda mě taky moc zajímá,jen nevím,jestli ještě u nás seženu pektogel-ten se používal dříve,snad se dá použít ale i jiný,současný přípravek do marmelád.Přeji ti krásný den :-D Alena

15 Vlasta Vlasta | Web | 7. září 2011 v 16:36 | Reagovat

[14]: Alenko, já jsem taky pektogel neměla, použila jsem želírfix a marmeláda je super :-P

16 amala amala | 21. srpna 2012 v 0:11 | Reagovat

chtela bych zkusit vas recept,ale nevim co je to konzervacni prostredek?muzete mi prosim napsat nejaky nazev a kde tokoupim a kolik ho tam dat?a ty sklenicky uz pak nemusim zavarovat,ze?ja to nikdy nedelala,tak se ptam mozna blbe,ale dekuji za odpoved:)

17 Vlasta Vlasta | Web | 23. srpna 2012 v 19:56 | Reagovat

Konzervovací prostředek, nebo taky kyselinu sorbovou koupíte všude tam, kde se prodávají přípravky pro zavařování ovoce a zeleniny. Dávkování je napsané na sáčku. Od Dr. Oetkera se tento přípravek jmenuje tuším pomůcka na konzervování.
Pokud dáte do džemu tento přípravek nemusíte už ho zavařovat. Pokud nechcete mít džem chemicky konzervovaný a máte dostatek času můžete ho jenom zavařit, otočit víčkem dolů a nechat vychladnout.

18 Katarina Katarina | E-mail | 19. srpna 2013 v 11:18 | Reagovat

Ja jako konzervacni pripravek pouzivam bud vetsi mnozstvi cukru ( u dzemu, kompotu apod. ), nebo soli a cesneku ( kvasky ), anebo kyselinu citronovou ( nebo kolecka citronu ) a samozrejme alkohol - rum, vodka.....

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama