...MŮJ DRUHÝ BLOG, NEJEN O TOM CO NÁM CHUTNÁ

Léto budiž pochváleno...

11. srpna 2011 v 15:00 | Vlasta |  Receptíky
Počasí zrovna dvakrát nepřeje letním radovánkám a nejlíp je v posledních dnech doma za kamny. Jak už jsem psala, čekala mě doma po návratu z dovolené spousta zeleniny, která čekala na zpracování.
V první řadě jsem z většiny paprik a rajčat navařila a zavařila spoustu leča, ale na to má každý svůj osvědčený recept.
Máme rádi i čerstvé zeleninové saláty a na jeden náš oblíbený přináším recept.

Lehký zeleninový salát



4 rajčata
2 červené papriky
1 velká okurka
1/2 balíčku těstovin
1 balení balkánského sýra
sůl, pepř, olivový olej, ocet, cukr, bazalka

Zeleninu nakrájíme na kostičky, smícháme s uvařenými a vystydlými těstovinami, přidáme lžíci olivového oleje a koření, ocet, sůl a cukr podle chuti. Nakonec opatrně vmícháme na kostičky nakrájený balkánský sýr, necháme hodinu odležet a podáváme. Je to výborná a lehká večeře.

A protože i cuketám se letos daří, upekla jsem výborný cuperník. Pro vás, které ho neznáte přináším recept.

Cuperník


3 hrnky polohrubé mouky
1 hrnek cukru
1 vanilkový cukr
1 prášek do pečiva
2 lžíce kakaa
1 lžička koření do perníku
hrst sekaných ořechů (nemusí být)
Všechny sypké suroviny smícháme dohromady

3 celá vejce
1/2 hrnku oleje
1/2 hrnku mléka
Tekuté suroviny rozkvedláme v hrnku a nalijeme do suchých, nakonec přidáme
2 hrnky nahrubo nastrouhané cukety
Těsto dobře promícháme a nalejeme na vymazaný a vysypaný plech
Upečeme ve vyhřáté troubě.
Hotový moučník můžeme polít čokoládovou polevou.


Rajčata dozrávají i tomhle počasí, původně jsem myslela, že kečup dělat nebudu, ale z jedné dávky už je hotový taky

Domácí kečup


2 kg rajčat
1/2 kg cibule
5 kyselých jablek
1 lžíce soli
Pokud chceme kečup trochu pikantní přikrájíme ještě dvě feferonky

Rajčata, cibuli a jablka nakrájíme, přidáme sůl a promícháme. Během chvíle pustí zelenina vodu a proto nemusíme podlévat,dáme vařit.
Potom přidáme
15 kuliček celého pepře
5 kuliček nového koření
3 hřebíčky
kousek celé skořice
půl lžičky zázvoru
1 polévkovou lžíci sladké papriky
Toto množství pomalu vaříme asi tři hodiny až se objem zmenší tak na polovinu. Potom propasírujeme a přidáme 100g třtinového cukru. Podle chuti můžeme přidat trochu octa, já jsem měla hodně kyselá jablka, tak nebyl potřeba.
A tohle jsem zavařila z jedné dávky



A protože mám opravdu rajčatový rok, tři kila jsem nasušila a budu nakládat do oleje recept určitě přidám taky.

 


Komentáře

1 helena-b helena-b | Web | 11. srpna 2011 v 16:23 | Reagovat

Vlasti, samé dobroty nám tu předvádíš. Momentálně se nějak špatně objevují fotky, ale ještě se vrátím. Jen mě moc zajímají ta sušená rajčata. Nikdy jsem je nezkoušela sušit, ale po návratu z Itálie, kdy jsem si přivezla několik pytlíků sušených rajčat, jsem o tom vážně začala uvažovat. Vidím, že tam máš sušičku. Možná, že to bude zajímat víc lidí. Poraď. :-)  ;-)

2 Madlenka1 Madlenka1 | 11. srpna 2011 v 16:57 | Reagovat

Bezva recepty...a ta rajčata vypadají skvěle...přeji hezký den...Magda :-)

3 Věrka Věrka | Web | 11. srpna 2011 v 19:13 | Reagovat

Teda to jsou samé dobrůtky.... Já dnes k obědu dělal také zeleninový salátek-někdy dělám odlehčené dny,na které se tyto saláty super hodí.Cuketová buchta vypadá taky lákavě-dělám obdobnou a pokaždé se po ní jen zapráší-tyhle moučníky nastavované cuketou nebo jablíčky jsou krásně vláčné.Ale sušené rajčátka nakládané v oleji-to se přiznám vůbec neznám :-) určitě se hodí jako přídavek do různých pokrmů.No těším se na tvůj recept.Vidím že opravdu nezahálíš..Jéjej já si ted všimla, že tykám-omlouvám se.Přeji krásny den :-)

4 Vlasta Vlasta | 11. srpna 2011 v 19:30 | Reagovat

Helenko, sušeným rajčatům budu věnovat elý článek, já je taky dělala poprvé, ale zatím vypadají slibně :-P

[3]: Věrko, klidně mi tykej, tady si tykáme všichni :-)

5 helena-b helena-b | Web | 11. srpna 2011 v 19:44 | Reagovat

[4]: Budu se těšit. Já jsem ihned všechna naložila do olivového oleje, dle receptu našich italských domácích, plus další ingredience. Musím říct, že se po výsledku může celá rodina utlouct. :-)

6 Very Very | Web | 11. srpna 2011 v 20:34 | Reagovat

Téda, takových dobrůtek,jedna lepší než druhá.Sušený rajčata v olivovým oleji si vozíme z Itálie, ale ne takové množství,aby nám stačilo na celý rok.Už se s mamkou těšíme na recept a určitě si je taky uděláme. :-)

7 Janah Janah | Web | 11. srpna 2011 v 21:47 | Reagovat

Těstovinové saláty nějak nemusím, ale ostatní jsem si uložila ;-)

8 Jana Jana | Web | 12. srpna 2011 v 8:26 | Reagovat

Ahoj Vlasti,
tedy to jsou dobroty! Salát dělám také i cuketové buchty mám ráda. Sušená rajčátka jsem ještě neměla, bohužel je  ani nezkusím. U nás mají letos rajčata plíseň, tak jsem je musela vyhodit. Snad to příští léto bude lepší.
Přeji Ti krásný víkedn!!!

9 Jana Jana | Web | 12. srpna 2011 v 8:28 | Reagovat

Tak teď vidím pěkný překlep ,takže Ti přeji pěkný víkend!

10 Vlasta Vlasta | 12. srpna 2011 v 8:48 | Reagovat

[8]:Jani, mě taky u venkovních rajčat začínala plíseň, v tomhle případě se nedá dělat nic jiného než napadené listy ostříhat a rajčata postříkat nějakým šetrným přípravkem proti plísni. Ochraná lhůta třeba u Ridomilu je jenom 3 dny a funguje to stoprocentně :-)

11 Hanka Hanka | Web | 12. srpna 2011 v 11:33 | Reagovat

Vlasti, to jsou prima recepty. :-) Cuketový perník neznám, to musí být náramná lahůdka. :-P

12 JiHei in Natura - Fotografie JiHei in Natura - Fotografie | Web | 12. srpna 2011 v 15:40 | Reagovat

Děkuji za recept, zeleninové saláty mám moc ráda, hlavně v létě z nich přímo žiju... :-) Ostatní recepty jsou taky lákavé...8-)  ;-)

13 Maruš-Fukčarinka Maruš-Fukčarinka | Web | 12. srpna 2011 v 17:46 | Reagovat

:-)Vlasti nejdříve tě vítám z dovolené,chválím nový kabátek.Taky recepty.No a jdu se podívat co jsem zameškala. :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama