...MŮJ DRUHÝ BLOG, NEJEN O TOM CO NÁM CHUTNÁ

Srpen 2011

Na vlákně pavoučím

30. srpna 2011 v 10:00 | Vlasta |  Příroda
Když jsem v neděli ráno po dešti vyšla na zahradu připadala jsem si jako v začarovaném lese. Všechny keře ve vřesovišti byly omotány pavučinami všech možných tvarů. Byly tam určitě už delší dobu, ale dešťové kapky a sluníčko je doslova rozsvítily. Drobným hustým pavučinám vévodila tahle, bohužel pan domácí byl asi někde v suchu a vůbec mi nevadilo, že se nepřišel podívat jak jeho dílo fotím Smějící se









Pavučiny byly po dešti potrhané, ale i tak se v nich krásně třpytily kapky rosy








Africké květy

27. srpna 2011 v 19:50 | Vlasta |  Háčkování
Tyhle háčkované kytičky ve tvaru šestiúhelníků jsem objevila na jednom zahraničním blogu, byl tam z nich uháčkovaný kulatý polštář a když jsem ho viděla musela jsem ho mít taky.
nebyl tam popis, ale fotka s velkým rozlišením stačila. Možná, že je kytička trošku jiná, ale mě se takováhle líbí.
Háčkuju z příze Kateřina, je heboučká a moc pěkně se mi s ní pracuje. Kytičky jdou rychle a na polštář už jich mám nějak moc, tak bude deka. Nevím sice, jak budu šestiúhlé motivy spojovat, ale to zatím neřeším, na menší deku jich budu potřebovat něco kolem stopadesáti a teprve jsem lehce za půlkou.
A takhle moje prozatimní dílo vypadá.






Pokud se vám kytička líbí, tady je stručný popis.
První řada: 6 řetízkových ok spojíme do kruhu a háčkujeme 2dl sloupky a 3 řetízková oka Opakujeme 6x



Druhá řada: pod 3 řet. oka uháčkujeme 2dl sloupky 3 řetízková oka 2 dl sloupky 1 řet oko a opakujeme 6x


Třetí řada: Pod 3 řet. oka uháčkujeme 8 dl sloupků pod 1 řet. oko 1 krátký sloupek tím se nám vytvoří okvětní lístek kytičky a opět 6x opakujeme


Čtvrtá řada: 8 kr. sloupků a 1 dl sloupek až pod druhou řadu







Pátá řada: 9 dl sloupků 2 řet, oka na špiče obloučku opakujeme 6x




6 a každá další řada, podle toho jak chceme mít motivek velký na každém rohu přidáme 2 dl sloupky

Doufám, že jsem to popsala srozumitelně, venku prší a je 11 stupnů tak jdu pokračovat v kytičkování a vám všem přeju krásnou, prý už zase slunečnou neděli Úžasný

Západ slunce na Istrii

24. srpna 2011 v 19:35 | Vlasta |  Cestování
Dneska se naposled vrátím k naší letošní dovolené. Ráda fotím západy slunce a ty nad mořem mi připadají nejkrásnější.
Od našeho hotelu bohužel západ slunce vidět nebyl a navíc jsme tou dobou většinou byli na večeři.
Nakonec se mi ale zadařilo, myslím, že tento den byl nejvhodnějším z celého týdne, protože většinou se nad mořem večer vytvořil opar a slunce zapadalo do jakési nefotogenické mlhoviny.











Vnitrozemí Istrie - Motovun

21. srpna 2011 v 19:40 | Vlasta |  Cestování
Náš druhý dovolenkový výlet byl do vesničky Motovun ve vnitrozemí Istrie. O Motovunu jsem se dověděla letos v červnu od Helenky a okamžitě mi bylo jasné, že toto místo musím vidět.
Motovun se nachází v údolí řeky Mirny na vrcholu kopce ve výšce 277 m.n.m.
Když se přiblížujete k Motovunu naskytne se vám úžasný pohled na vesničku obklopenou hradbami zasazenou v kopcích plných vinic, určitě stojí zato zastavit na odpočivadle a v klidu se na vyhlídce tímto pohledem pokochat.






Zaparkovat se dá těsně pod vrcholem, ale my jsme zvolili parkoviště úplně dole pod vesnicí a kopec si vyšlápli pěšky, pěkně mezi domy opět v těch úžasných úzkých uličkách.







Ze starého hradu je v současné době hotel.
Trochu nás rozladilo, že věž není přístupná, ale krásné rozhledy po okolních kopcích jsou i z hradeb, kterými je obehnána nejvyšší část vesnice.








Před jednou z mnoha restaurací mě zaujala tato dekorace



A to je pro dnešek všechno, přeju vám krásný horký a slunečný týden

Rajčatová marmeláda

18. srpna 2011 v 19:00 | Vlasta |  Receptíky
Teď si asi říkáte, že už jsem se z těch rajčat úplně zbláznila, ale nééé Smějící se
Na tenhle nápad mě přivedl komentář u jednoho z minulých článků, tak jsem trochu zapátrala na netu a překvapivě jsem objevila docela velké množství receptů na rajčatovou marmeládu, které se v maličkostech lišily. Já jsem zvolila recept bez koření a byla jsem velice mile překvapena. Jestli znáte chorvatskou šípkovou marmeládu tak tahle je jí hodně podobná, trochu jako když smícháte právě tuhle šípkovou a meruňkovou.
A ta krásná barva Usmívající se




A tady přináším recept, jestli máte odvahu určitě vyzkoušejte

3 kg rajčat
1,1 kg cukru
2 lžičky kyseliny citrónové
3 pektogely
200 ml rumu

Rajčata nakrájíme na čtvrtky a rozvaříme, rozvařená rajčata propasírujeme přes síto a dál vaříme asi hodinu až šťáva trochu zhoustne. Potom přidáme kilo cukru a přivedeme k varu ve zbytku cukru rozmícháme pektogel a kyselinu citrónovou přidáme a ještě chvíli vaříme, nakonec přidáme rum. Já jsem v rumu rozmíchala trochu konzervačního prostředku,ještě chvíli povaříme a plníme do skleniček.





Rovinj - za branou

16. srpna 2011 v 13:00 | Vlasta |  Cestování
Minulý článek jsem končila historickou bránou do starého města. A protože jsem chtěla vědět co to je za bránu, trochu jsem pátrala a zjistila, že se jedná o barokní oblouk Balbi z roku 1680.
Všechny uličky v historickém jádru města vedou do pořádného kopce ke kostelu svaté Eufemie. Hladká kamenná dlažba pekelně klouže za sucha, neumím si představit tudy projít když zaprší.
Hlavní ulička vedoucí ke kostelu se jmenuje Grisia a je úplně nabita různými obchůdky se suvenýry, uměleckými předměty a spoustou dalších nezbytných zbytečností. Měli jsme štěstí, že jsme zde byli dopoledne kdy se obchůdky teprve chystají a všude je málo lidí. Viděla jsem fotky večerní a ten nekončící dav lidí by mě asi od návštěvy tohoto místa odradil.
Pojďte se tedy projít uličkou Grisia těsně před polednem Usmívající se









Tohle byla jenom výzdoba okna, ale musela jsem vám to ukázat.




V každém druhém obchůdku byly dekorace z levandule, když jsem si představila kolik levandulových květů muselo padnout do jedné téhle koule, dělaly se mi mžitky před očima!






Když vystoupáte nahoru ke kostelu, už odtud je krásný výhled po okolí, ale když navíc seberete odvahu a vydrápete se po zubem času pěkně ohlodaném schodišti na vrchol věže zatají se vám dech....











Na věži bylo málo místa a stále přicházeli noví lidé, takže pokochat, rychle cvaknout pár fotek a střemhlav dolů Překvapený

Poslední ohlédnutí do úzkých uliček.


A příští pokračování z našeho putování po Istrii bude malebná vesnička Motovun, ale to zase až někdy jindy Mrkající

Rovinj

14. srpna 2011 v 13:00 | Vlasta |  Cestování
Dneska vás pozvu na procházku do chorvatského městečka Rovinj.
Jak už jsem psala, bydleli jsme v hotelu asi čtyři kilometry od historického centra městečka, přes zátoku to bylo co by kamenem dohodil, ale po pobřeží to byla pořádná procházka.
Každou hodinu jezdil od hotelu lodní taxík nebo autobus. My jsme zvolili cestu lodí.
Na prohlídku Rovinje jsme vyrazili časně ráno prvním taxíkem, dokud ještě nebylo velké horko. Cesta trvala pár minut a než jsme se stačili na lodi rozkoukat už jsme byli v přístavu.



Hned vedle přístavu je zelný trh, pastva pro oči, ale ceny několikanásobně vyšší než v obchodu.








Z tržiště jsme se šli podívat na náměstí, které je ovšem taky jeden velký přístav.
Z toho množství loděk a bárek až oči přecházely!





A pak jsme se úzkými uličkami vypravili do historické části města a ke kostelu svaté Eufemie.



Tenhle dům mě tedy opravdu zaujal, vypadá jako kdyby to bylo jen torzo, ale bydlí se tam, jenom nevím, kde mají schodiště Překvapený




A tahle brána je vchodem do historické části města, myslela jsem, že budu Rovinji věnovat jeden článek, ale byl by moc dlouhý takže to, co jsem vyfotila za bránou zase příště.


Sušená nakládaná rajčata

12. srpna 2011 v 20:30 | Vlasta |  Receptíky
Jak jsem tu už psala, mám letos opravdu rajčatové žně.
Takhle vypadá záhon rajčat na zahrádce a ještě jeden takový znáte ze skleníku. Ten ve skleníku už mám z většiny sklizený a zpracovaný a teď mě čeká ještě venkovní úroda.



A protože už opravdu nevím co s nimi, pokusila jsem se o sušená rajčata nakládaná v olivovém oleji.
Recept jsem našla na internetu tady je odkaz, ale já jsem tak trochu dělala po svém.
V receptu suší rajčata na poloviny, já jsem měla obavy jak bych je sušila, tak jsem každé rajče rozkrájela na čtyři stejně silné plátky. Rajčata jsem před krájením ještě spařila vařící vodou a oloupala.
Oprášila jsem sušičku na ovoce, kterou mám sice už pár let, ale moc ji nepoužívám a rajčata nakrájená na plátky jsem v ní sušila asi 8 hodin.



Na jednom platu jsem usušila paličku česneku a protože jsem hajdalák, bazalku jsem použila sušenou z pytlíku.
Usušená rajčata a česnek jsem namačkala do sklenice, jednotlivé vrstvy jsem prosypala bazalkou a trochu solí, pro trochu pikantnější chuť jsem přidala kousky jedné feferonky bez semínek a celé zalila olivovým olejem.



Ze tří kil rajčat mám půlitrovou sklenici, která bude týden odpočívat v lednici a potom ochutnáme, je to tedy docela pracný a vzhledem k množství spotřebovaného olivového oleje a elektřiny ani nejlevnější způsob zpracování rajčat tak jsem zvědavá až ochutnám .



Léto budiž pochváleno...

11. srpna 2011 v 15:00 | Vlasta |  Receptíky
Počasí zrovna dvakrát nepřeje letním radovánkám a nejlíp je v posledních dnech doma za kamny. Jak už jsem psala, čekala mě doma po návratu z dovolené spousta zeleniny, která čekala na zpracování.
V první řadě jsem z většiny paprik a rajčat navařila a zavařila spoustu leča, ale na to má každý svůj osvědčený recept.
Máme rádi i čerstvé zeleninové saláty a na jeden náš oblíbený přináším recept.

Lehký zeleninový salát



4 rajčata
2 červené papriky
1 velká okurka
1/2 balíčku těstovin
1 balení balkánského sýra
sůl, pepř, olivový olej, ocet, cukr, bazalka

Zeleninu nakrájíme na kostičky, smícháme s uvařenými a vystydlými těstovinami, přidáme lžíci olivového oleje a koření, ocet, sůl a cukr podle chuti. Nakonec opatrně vmícháme na kostičky nakrájený balkánský sýr, necháme hodinu odležet a podáváme. Je to výborná a lehká večeře.

A protože i cuketám se letos daří, upekla jsem výborný cuperník. Pro vás, které ho neznáte přináším recept.

Cuperník


3 hrnky polohrubé mouky
1 hrnek cukru
1 vanilkový cukr
1 prášek do pečiva
2 lžíce kakaa
1 lžička koření do perníku
hrst sekaných ořechů (nemusí být)
Všechny sypké suroviny smícháme dohromady

3 celá vejce
1/2 hrnku oleje
1/2 hrnku mléka
Tekuté suroviny rozkvedláme v hrnku a nalijeme do suchých, nakonec přidáme
2 hrnky nahrubo nastrouhané cukety
Těsto dobře promícháme a nalejeme na vymazaný a vysypaný plech
Upečeme ve vyhřáté troubě.
Hotový moučník můžeme polít čokoládovou polevou.


Rajčata dozrávají i tomhle počasí, původně jsem myslela, že kečup dělat nebudu, ale z jedné dávky už je hotový taky

Domácí kečup


2 kg rajčat
1/2 kg cibule
5 kyselých jablek
1 lžíce soli
Pokud chceme kečup trochu pikantní přikrájíme ještě dvě feferonky

Rajčata, cibuli a jablka nakrájíme, přidáme sůl a promícháme. Během chvíle pustí zelenina vodu a proto nemusíme podlévat,dáme vařit.
Potom přidáme
15 kuliček celého pepře
5 kuliček nového koření
3 hřebíčky
kousek celé skořice
půl lžičky zázvoru
1 polévkovou lžíci sladké papriky
Toto množství pomalu vaříme asi tři hodiny až se objem zmenší tak na polovinu. Potom propasírujeme a přidáme 100g třtinového cukru. Podle chuti můžeme přidat trochu octa, já jsem měla hodně kyselá jablka, tak nebyl potřeba.
A tohle jsem zavařila z jedné dávky



A protože mám opravdu rajčatový rok, tři kila jsem nasušila a budu nakládat do oleje recept určitě přidám taky.


Co jsem fotila od hotelu...

9. srpna 2011 v 14:44 | Vlasta |  Cestování
První dny naší dovolené jsme strávili užíváním krásně teplého moře a odpočinkem, ale stejně jsem se každý den prošla po pobřeží a parku okolo hotelu a fotit bylo vždyky co.
Výhled na Rovinj s kostelem sv. Eufemie byl z každé zatáčky jiný no nevyfoťte to Usmívající se







Celý týden nebyly vlny a celou zátoku křižovaly od rána do večera lodičky.


Jen jednu jedinou věc jsem si zapomněla doma - stativ, takže noční fotky se nepovedly vůbec, tak aspoň jedna podvečerní.


a jedno raní panorama



Skoro při každém kroku zašustila suchá tráva a pod nohami se mi prohnala ještěrka.



No a veverce pasoucí se na podivných houbičkách nešlo odolat Usmívající se




Jsem doma...

7. srpna 2011 v 19:38 | Vlasta |  Cestování
Ani se mi tomu nechce věřit, ale týden u moře utekl jako voda a návrat do naprosto stejného počasí z jakého jsme odjeli mi připadá jako zlý sen.
Ještě včera jsem si do pozdního odpoledne užívala sluníčka a dneska nás doma přivítal opět zamračený a deštivý den, ale po pořádku.
Do Chorvatska jezdíme trochu neobvyklou cestou přes rakouské Taury, tu už jsem tu popisovala, dále přes Klagenfurt a slovinské hory Karawanken hraniční přechod Loiblpass, který je ve výšce 1369 m.n.m. a když se vydaří pošasí je to nezapomenutelný zážitek. Bohužel letos tomu tak nebylo, v Taurech chvílemi pršelo a i ve slovinských horách počasí za nic nestálo. Cvakla jsem tedy jenom pár záběrů z okna a potom jsme se už ponořili do mraků.
V Klagenfurtu mě zaujal na křižovatce tenhle květinový záhon



A tady už se blížíme k pohoří Karawanken







Takže po rychlém projetí hor jsme pokračovali přes Ljubljanu na Koper a hurá k moři. Počasí se pomalu lepšilo a při popojíždění v koloně na chorvatskou hranici už na nás mezi bílými mráčky svítilo sluníčko a v Rovinji nás přivítalo už naplno.
Bydleli jsme pár kilometrů od centra města v hotelu Valdaliso a byli jsme tady moc spokojeni


Zadním vchodem jsme vycházeli do parku k moři...


a po pár krocích se nám naskytl takovýhle pohled, kterého jsem se za celý týden nenabažila, ale o tom zase příště.


Doufala jsem, že se potíže na blogu za týden vyřeší, ale jak tak koukám, napsat článek a vložit do něho fotky je docela vyčerpávající výkon.
Na zahrádce a ve skleníku dozrála spousta zeleniny, kterou musím co nejrychleji zpracovat a vyrostla spousta plevele, který musím zlikvidovat, tak už víte jakým směrem se bude ubírat můj druhý týden dovolené :)