...MŮJ DRUHÝ BLOG, NEJEN O TOM CO NÁM CHUTNÁ

Kremeše a tiramisu

27. března 2011 v 19:00 | Vlasta |  Receptíky
Minulý víkend u nás proběhla menší rodinná oslava a jaká by to byla oslava bez dobrot.
Tentokrát přišla řada na u nás oblíbené slovenské kremeše a falešné tiramisu.

Slovenské kremeše


Těsto:
  • 250 g hladké mouky
  • 100 g moučkového cukru
  • 1 polévková lžíce rumu
  • 50 g másla nebo margarínu
  • 1 vejce+1 žloutek
  • 1 polévková lžíce medu
  • 1 polévková lžíce mléka
  • 1 kávová lžička sody
Žloutkový krém:
  • 1 litr mléka
  • 3-4 žloutky (podle velikosti)
  • 2 vanilkové pudinky
  • 2 kávové lžičky hladké mouky
  • 250 g měkkého másla
  • 150 g moučkového cukru
Šlehačka:
  • 2 balíčky šlehačky v prášku
  • 300 ml mléka
Postup:
Všechny suroviny na těsto smícháme, důkladně propracujeme a dáme na 2 hodiny ztuhnout do ledničky. Poté ho rozdělíme na 2 poloviny a každou vyválíme na plát velikosti plechu. Pečeme na 180oC asi 10 minut. Na žloutkový krém ze všech surovin kromě másla a cukru uvaříme hustou pudinkovou hmotu. Máslo s cukrem vyšleháme do pěny a přidáme vychladlý pudink. Krém natřeme na vychladlý plát a necháme ztuhnout. Poté natřeme šlehačkovou hmotu, kterou připravíme podle návodu na obalu. Nakonec přiložíme druhý plát.


Tiramisu


2 šlehačky
2 pomazánková másla
1 velké balení kulatých piškotů
Cukr podle chuti
½ litru silné rozpustné kávy
Granko na posypání
POSTUP
Ušleháme šlehačky,do nich zašleháme po lžících pomazánková másla a moučkový cukr podle chuti.
Na dno dortové formy naskládáme piškoty namočené v kávě,na ně dáme třetinu šlehačkové hmoty opět piškoty namočené do kávy a poslední vrstva bude šlehačková hmota.Tiramisu dáme přes noc do ledničky a před podáváním posypeme grankem.


Krásný nový týden všem a posílám jeden pozdrav ze zahrádky

 


Komentáře

1 Jarka Jarka | Web | 27. března 2011 v 19:58 | Reagovat

Kremeše vypadají hrozně jedle a pořád přemýšlím, jak se ti je podařilo tak pěkně nakrájet, když ta nádivka je z hodně měkkých hmot. :-P  :-D Báječně vypadá i Tiramisu, ještě jsem ho doma nedělala a měla bych to napravit. ;-)

2 Jana Jana | Web | 27. března 2011 v 20:17 | Reagovat

Vlasti, dobrůtky vypadají nádherně-mňam, mňam !!! Krokusy jsou krásné. Přeji Ti pěkný týden.

3 Blanka Blanka | Web | 27. března 2011 v 20:57 | Reagovat

Vlasti,povedlo se,vypadá to krásně a tááááák jedle!!!!!!!!!!!!

4 Hanka Hanka | Web | 27. března 2011 v 21:18 | Reagovat

Vlasti, tohle je něco pro můj mlsný jazyk! ???  Obojí mám strašně ráda, ale mlsat moc nesmím, napasu se aspoň očima. ;-) Nádhera ... a krokusy jsou překrásné, moc hezky jsi je vyfotila. Mně na zahrádce vykvetlo jen pár fialek, všechno ostatní zmizelo! ???  :-(
Přeji krásný zbytek nedělního večera :-) Hanka

5 Květa Květa | Web | 27. března 2011 v 23:08 | Reagovat

Vlasti, ty mi vždycky uděláš chutě, hned bych si dala něco sladkého, to já vlastně můžu pořád. Vlastně bych neměla, ale když mně to tak chutná.... :-D

6 Ella Ella | Web | 28. března 2011 v 10:16 | Reagovat

No vy si teda davate pekne dobrutky. :-D

7 Jana Jana | Web | 28. března 2011 v 13:40 | Reagovat

Vlasti, to jste si určitě pošmákli...a děkuji za krásný pozdrav ze zahrádky... ;-)  :-)

8 Romi Romi | Web | 28. března 2011 v 15:49 | Reagovat

Vlasti úplně se mi sbíhají sliny jak krásně oba dva moučníky vypadají :-) Crocusky nakonec jen zakončilu tu dobrotu a nádheru ;-)

9 Vlasta Vlasta | 28. března 2011 v 17:03 | Reagovat

[1]: Jaruško, ten žloutkový krém je hodně pudinkový a přes noc v ledničce krásně ztuhne. Medové placky od šlehačky a krému pěkně navlhnou. Večer jsem pekla a plnila a ráno krájela a výsledek vidíš :-)

10 Helena Helena | Web | 28. března 2011 v 20:06 | Reagovat

Vlasti, právě jsem dochroupala salát k večeři a ty takhle...obě dobroty vypadají jako od cukráře :o)
Moc zdravím, Helena

11 Hanča Kdovíková Hanča Kdovíková | Web | 29. března 2011 v 8:54 | Reagovat

tiramisu je můj nejoblíbenější dezertíček ;-) a musím pochválit nádhernou jarní fotku :-D

12 Jitka Jitka | E-mail | Web | 29. března 2011 v 12:24 | Reagovat

Hmmmm mňam.Vlasti, Ty ale děláš chutě! Na Tiramisu používám místo pomazánkového másla Lučinu. Prý se víc podobá mascarpone.Ale to vím jen z doslechu. Mascarpone jsem nikdy neochutnala. :-D

13 Maruš-Fukčarinka Maruš-Fukčarinka | Web | 31. března 2011 v 23:51 | Reagovat

Mlsání mlsání jo teď si tu prozpěvuji a mám šílenou chuť.Bože že jsem nešla už raději spát.Pohodové dny Vlasti. :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama